Toamna e, pentru noi, anotimpul in care totul capata un alt ritm. Fructele au timp sa se coaca, povestile au loc sa creasca, iar in brutarie miroase a unt, scortisoara si timp petrecut bine.
Asa a aparut si tarta noastra cu prune. O reteta care s-a nascut din dorul de mers la bunici, in livada, de mesele in familie si de deserturile acelea simple, dar memorabile, pe care le pregatea bunica. Din cele care nu aveau toppinguri sofisticate, dar aveau ceva mai pretios – rabdare si drag.



Am pornit de la prune romanesti, culese in sezonul lor bun, cand sunt dulci, moi si usor acrisoare. Le-am taiat pe jumatate si le-am lasat sa-si spuna povestea direct din cuptor, fara prea mult zahar – pentru ca vrem sa simti gustul natural al fructului, nu sa-l acoperim. Le-am asezat pe un blat moale si aromat, cu faina de migdale si unt proaspat – o combinatie care se rumeneste frumos si aduce exact textura care trebuie: nici prea frageda, nici prea densa.
Deasupra am presarat fistic maruntit, care adauga o nota crocanta, dar si o pata culoare, vibranta – ca un semn ca toamna inca pastreaza ceva din energia verii.
Ce ne place cel mai mult la aceasta tarta este felul in care aduce impreuna trecutul si prezentul: o reteta inspirata din gusturile copilariei, dar reinterpretata cu ingrediente delicioase si tehnici moderne. Asa cum ne place noua la Ana – sa pornim de la ce e familiar, dar sa oferim o experienta noua, sincera si aromata.
Si da, din 23 septembrie o gasesti din nou in magazinele Ana Pan. O felie e perfecta alaturi de cafeaua ta de dimineata. Doua – daca vrei sa-ti faci ziua mai buna. Sau sa aduci acasa un strop de toamna.
Vezi aici programul magazinelor.
